Sunday, January 25, 2009

Porselensperler, porselensflasker, små amphoraer..

Man kan si mye om bæreposene og plastboksene vi fyller alt mulig i.

Pene er de IKKE. Ikke så miljøvennlige heller... Alt var så mye bedre før....

Jeg har latt meg inspirere av gamle dagers beholdere til å transportere varer og ting med:

Det er NOE med de amphoraene, noe litt magisk, noe veldig feminint, og noe...som knurrer fra tiden før ur... jeg syns de er utrolig vakre!

(det er fare for at noen av Hufsa og DesignerMaris lekre glassperler har sneket seg inn i dette innlegget...)

Se det ja! Snurre har snurra små amphoraer av porselenssøle!

Vi må ha litt historietime til. Bloggen skal jo ligge halvdau lenge, så innlegget får vare ei stund, knegg..

I gamle dager fraktet de varene og maten i utrolig vakre beholdere, de vi altså har kalt amphoraer... beholdere i ymse fasonger - med trang hals og god plass inni. Mørkt og relativt tett, og naturlig materiale for å holde varene friske og hele. De fleste hadde ingen flat fot. Tupp!

Sånn! Da har snurre og laga haug.

Ikke blomstervaser???

Å nei. De fraktet alt mulig i dem over hav og fra fjerne riker. De hadde med seg mat og frø og skatter fra fjern og nær. De ble laget fra 30 cm til to meters størrelse...!

"Sleng over en halvliters amp a døh! " *sender en vennlig tanke til oldtidens servitører*

(Da lærte jeg bloggerne litt om størrelser og måter å holde flasker og litt om drikking og sånn.)

Mat som holdes tett i krukke holder seg lenge. Bønner, tørrmat og frø ligger trygt forvart fra smådyr og tusk siden de har så smal hals.

Smalhals var det jo ofte på lange sjøreiser... DEN korken er en Hufseperle og den perla er siklelekker! Skulle tro den var full av hemmeligheter... litt større bilde kanskje..

Sånn!

Sekker og poser er neppe like lurt uten gode kjølerom og tette containere.......

OK:

____________

Snurres tomatbønner:

Legg sorte og hvite bønner i bløt, slike du finner i innvandrerbutikk og i noen dagligvarer. Miksen gjør det litt fint. ... bland begge typer. Skift vann noen ganger, la dem ligge et døgn. Det er så mye luft i bønner, så de må svelle og skylle seg skikkelig, ellers er det fare for at litt av hvert kan gå i lufta.....

Legg dem i en kasserolle, dekk med vann 1 cm over, og la dem småputre en times tid sammen med

1 rød liten chili, salt.

Trekk panna vekk, rør grundig og hiv oppi en pakke finhakket soltørket tomat, 3 ss sukker og tre finhakka hvitløksfedd. og litt mer vann.

Så er det bare å la det stå og småputre under lokk.... smak til med salt og sukker til du er fornøyd.

Smakker ALLER best dagen etter! Burde være forbudt å ete samme dag!

Server til hva som helst som tåler bønner... bacon for den som eter sånt, egg, grilla maiskolber.. helstekte halve løk... halve tomater kjapt stekt i panna.. osv. Brødskive eller baguette eller mexicolomper, tortillas hører med...

_________

_________

Sånn, da kan jeg fortsette med innlegget!

En ting er sikkert:

De drakk vin i oldtiden og. På havets bunn har de funnet amphoraer med vinen intakt... usagt av hvilken kvalitet.

Nå skal vi ikke ha noen produktreklame her altså snurre....

...men den er italiensk den der....

Mon tro om det er tørka fersken, eller finnes det ferskenvin... i sånne også... iallefall er det utrolig sjelden jeg bruke ferskenfargede perler, rett og slett fordi jeg ikke liker dem sjøl. Men de fanget opp glasuren så jeg tilgir meg sjøl.....

Oljer og fine eksklusive dråper og drikker er amphorastoff..

Se så! Moro, må lage flere...!

... de har sikkert fraktet smykkestein og i Amphoraer. Her blandet jeg med lapis lazuli, bergkrystaller og noen små glassperler. Korken skar jeg til av en vinkork, og stakk en headpin gjennom. *vinke til DesignerMari* Man kan jo ha en dråpe av yndlingsparfymen i.... (hm, jeg kunne godt ha oksydert det mørkere.. og som jeg sliter med kamera, send nytt..)

De lekre lekre mørkeblå ferskvannsperlene kommer fra Aud... og korken??... Mari.

Huff, jeg får ikke nok lys inn i kamera, og gidder ikke rydde opp det bildet! Da får vi heller leke litt i PHOTOSHOP! Hoho!

Ha en fin dag, og neste gang dere er på Rimi, be om en amphora....

PS:

Et lite surf på nettet etter store fine amphoraer .. jeg plukket ned disse.... SE så vakre de er!